Termoviziune echipamente mecanice

Termoviziunea echipamentelor mecanice acoperă o gamă largă de sisteme. Motoare, pompe, cuplaje, instalaţii hidraulice, echipamente rotative, servomecanisme, cuptoare, rezervoare, dar și alte echipamente pot fi întâlnite în toate activităţile industriale. Exemplele prezentate în acest articol prin imaginile de mai sus, reprezintă doar câteva dintre multele domenii în care termoviziunea este utilizată pentru inspectarea echipamentelor mecanice într-o instalație industrială.

În cazul în care apar una sau mai multe probleme cu aceste sisteme, întreruperea producție este foarte probabilă. Acest scenariu nu este de dorit pentru că nefuncţionarea este extreme de costisitoare.

Temperatura ridicată poate indica o problemă electrică, existenţa unei uzuri într-o componentă, insuficientă lubrifiere sau alte probleme care pot duce la reparaţii scumpe sau chiar întreruperi ale producţiei.

Multe dintre aceste tipuri de probleme nu sunt vizibile cu ochiul liber și nu sunt observate până la cedarea fizică a echipamentului. Încercarea de a găsi aceste probleme prin inspecții vizuale este un proces consumator de timp si care nu poate identifica motivul problemelor.

Cu ajutorul termoviziunii putem indica rapid si precis anomaliile termice care pun în pericol siguranța și fiabilitatea echipamentului dumneavoastră. Zeci chiar sute de puncte pot fi inspectate prin termoviziune, putând astfel să vă prezentăm un raport complet al solicitărilor termice ascunse în echipamentele de operare.

Pentru că termoviziunea este o metodă non-contact şi nedistructivă, nu este necesar să se întrerupă producția, evitând astfel pierderi de nefucţionare. Scanarea termografică a echipamentului se realizează în condiții de funcționare, realizând astfel testarea echipamentului „în timp real”, putând astfel să identificăm impactul tuturor componentelor asupra sistemului mecanic.

Există mai multe moduri de a monitoriza instalaţiile tehnologice şi componentele electrice sau mecanice ale unui motor, dar termoviziunea s-a dovedit a fi instrumentul cel mai rapid și eficient de inspecţie predictivă. Excesul de căldură detectat pe un echipament, poate avea diverse cauze: rezistență electrică ridicată, probleme de răcire, frecări, etc.

În cazul motoarelor, o varietate de probleme sunt legate de sistemul electric al motorului şi pot avea modele termice asociate acestora. O problemă internă din cauza distrugerii izolației înfășurărilor motorului poate mări temperatura globală a motorului, inclusiv carcasa motorului. De multe ori, atunci când căile prin care circulă aerul de răcire într-un motor sunt blocate, izolația înfășurărilor bobinajului va fi afectată.

Frecările anormale în rulmenţi sau lagăre sunt generatoare de căldură și determină creșterea temperaturii. Această semnătură termică, atunci când când este depistată, este o indicație a unei probleme potențiale care poate avea ca motiv lubrifierea necorespunzătoare.

Termografia este de asemenea utilizată pentru a monitoriza starea izolaţiei cuptoarelor sau cazanelor. Acest tip de monitorizare este de neprețuit, deoarece vă ajută la planificarea întreruperilor pentru întreținerea și repararea zonelor cu probleme.

Una dintre aplicațiile mecanice foarte la îndemână termoviziunii este localizarea nivelurilor de gaze, lichide, solide fluidizate și chiar a nămolului în rezervoare, vase și silozuri.

O inspecție prin termoviziune a echipamentelor mecanice realizată în mod corespunzător va îmbunătăți politicile de întreținere predictivă ale organizației dvs.

Vă mulțumim pentru interesul dumneavoastră cu privire la serviciile de termoviziune realizate de ALC ELECTRICAL TESTING, iar întrebările legate de acest serviciu sunt binevenite. Vă rugăm să ne contactați direct prin email sau telefon.